گسترش رقابت در بازار و تجارت موجب شده که شرکتها و کسب و کارها از انواع روشهای تبلیغاتی برای معرفی خود به مشتریان استفاده کنند. یکی از روشهای موثر و همیشه نتیجهبخش در امر تبلیغات، چاپ لوگوی شرکت یا برند روی محصولات مختلف و ارائه این محصولات به مشتریان است. در این شیوه تبلیغات شما همیشه در مقابل دیدگان مشتریان خواهید بود و شانس آشنایی مشتری با کسب و کار شما چندین برابر میشود. به منظور انجام این نوع تبلیغ و چاپ روی محصولات مختلف، روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان فلکسو و افست را معرفی کرد. در این مطلب قصد بررسی تفاوت چاپ فلکسو و افست و هر آنچه باید در مورد این دو روش بدانید را داریم. با ما همراه باشید.
چاپ افست چیست؟
پیش از اینکه به تفاوتهای چاپ افست و فلکسو بپردازیم، ابتدا باید با هر کدام از این روشهای چاپ به طور جداگانه آشنا شوید. چاپ افست و چاپ فلکسو به عنوان دو روشی که در چاپ محصولات مورد استفاده قرار میگیرند، دارای ویژگیها و کاربردهای مختلفی هستند. چاپ افست روشی است که به منظور چاپ انبوه از آن استفاده میشود. دستگاههایی که در چاپ افست مورد استفاده قرار میگیرد حدود 1-10 برج چاپی داشته که هر کدام یک رنگ را روی سطح مورد نظر برای چاپ ایجاد میکنند.
چهار رنگ مشکی، سایان، مجنتا و زرد، رنگهای اصلی هستند که هر یک برجی را به خود اختصاص میدهند. پنجمین برج که در بیشتر دستگاههای افست مورد استفاده قرار میگیرد، مخصوص رنگهای دستساز یا ورنی است. برجهای شش تا 10 برای چاپ در طرف دیگر کاغذ مورد استفاده قرار میگیرند. در چاپ افست، نوشتهها، تصاویر و هر آنچه قصد چاپ آن را داشته باشید، از روی صفحهای به نام زینک روی لاستیک گرندان و استوانهای ایجاد شده و سپس با کمک فشار، مطالب روی سطح مورد نظر انتقال داده میشوند.
چاپ فلکسو چیست؟
روش دیگری که برای چاپ روی سطوح و محصولات مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، چاپ فلکسو است. این روش چاپ که در اصطلاح به آن فلکسوگرافی هم گفته میشود، یکی از محبوبترین روشها در حوزه چاپ است که چاپ روی محصولات مختلف را تمیز و حرفهای انجام میدهد. در این شیوه چاپ از کلیشههای انعطاف پذیری استفاده میشود که به آنها فتوپلیمر گفته میشود. به عنوان اولین تفاوت چاپ فلکسو و افست میتوان به کاربرد هر یک اشاره کرد. از این شیوه چاپ برای برچسبگذاری و بستهبندی استفاده میشود.
از جمله ویژگیهای فلکسوگرافی میتوان به امکان انجام آن روی انواع سطوح کاغذی، فویلی، یلیم، صفحات راه راه و… اشاره کرد. این چاپ به چاپ سریع هم شهرت دارد زیرا فرآینده چاپ را با سرعتی حدود 150-600 متر در دقیقه بسته به نوع محصول انجام میدهد. سرعت بالا و تنوع محصولاتی که امکان چاپ فلکسو روی آنها وجود دارد، موجب شده که این چاپ به یکی از دقیقترین و بهترین انواع چاپ در دنیا تبدیل شود.
مزایای چاپ فلکسو
هر شیوه چاپ مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. این مزایا و معایب روشهای مختلف چاپ هستند که موجب کاربردی شدن آنها شده و استفاده از یک روش چاپ را نسبت به روشهای دیگر منطقیتر میکنند. همه کسب و کارها و افرادی که قصد تبلیغ فعالیت خود از طریق چاپ را داشته باشند، ابتدا باید مزایا، معایب و ویژگیهای هر روش چاپ را در نظر گرفته و سپس براساس یک جمع بندی دقیق در مورد آنها اقدام به انتخاب روش چاپ کنند. در این مطلب ابتدا به بررسی مزایای چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی یکی از پرطرفدارترین روشهای چاپ میپردازیم که عبارتند از:
- امکان استفاده از جوهرهای مختلف
- امکان چاپ روی بسترها یا محصولات متنوع
- چاپ با سرعت بالا
- به هم پیوسته بودن مراحل چاپ و انجام خودکار آنها
- تجهیزات استاندارد و کم هزینه بودن هزینه نگهداری از آنها
- چاپ با حداقل مواد و متریال
- کیفیت بالا در چاپ
- سازگاری جوهر و رنگ با محیط زیست و قابل بازیافت بودن آن
مزایای چاپ افست
پیش از بررسی دقیق تفاوت چاپ فلکسو و افست، بد نیست به مزایای چاپ سنتی یا چاپ به شیوه افست نیز بپردازیم. این چاپ از کیفیت بالایی برخوردار است و به خصوص در چاپ تصاویر، نتیجه نهایی فوقالعاده تمیز، یکدست و متمایز خواهد بود. این چاپ از نظرات زیادی مانند هزینه مقرون به صرفه است اما این موضوع تنها یکی از مزایای چاپ به شیوه افست است. از دیگر مزایای این شیوه چاپ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاپ تعداد بالا به میزان موثر
- کاهش هزینهها با افزایش تعداد محصولات چاپی
- تنوع کاغذهایی که میتوان برای چاپ از آنها استفاده کرد.
- در دسترس بودن مرکبهای مانند رنگ پنتون برای دستگاههای چاپ افست
- بالاترین کیفیت چاپ از نظر دقت و وضوح به خصوص در چاپ و برگردان تصاویر
تفاوت چاپ فلکسو و افست در چه مواردی است؟
حالا که با تعاریف و ویژگیهای هر کدام از روشهای چاپ افست و فلکسو آشنا شدید، نوبت به بررسی تفاوتهای آنها میرسد. اصلیترین تفاوت این دو مدل چاپ در فرآیند استفاده از آنها و عملکردی است که دستگاه در هر روش دارد که این موضوع کاملا عادی است و در صورتی که تفاوتی وجود نداشته باشد، هر دو نتایج یکسان خواهند شد. به جز این مورد اما دو روش محبوب چاپ یعنی فلکسوگرافی و چاپ سنتی یا افست در موارد زیر نیز تفاوت دارند:
- تفاوت در نوع جوهری که در هر روش مورد استفاده قرار میگیرد.
- تفاوت در روش نگهداری دستگاه چاپ
- تفاوت در هزینههای چاپ و هزینههای نگهداری از دستگاه
- تفاوت در شرایط و راحتی کار با دستگاه چاپ
در ادامه هر کدام از فاکتورهایی که به عنوان تفاوت چاپ فلکسو و افست معرفی کردیم را به طور دقیق مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تفاوت در نوع جوهر
به طور کل در تمامی دستگاههای چاپ از جوهر مخصوص استفاده میشود. به عبارت دیگر هر دستگاه چاپ جوهری اختصاصی دارد و امکان استفاده از آن در دستگاه دیگر وجود ندارد. وجه تمایز نتایج چاپ با هر دستگاه همین مورد است و در صورتی که از جوهری یکسان برای همه دستگاه ها استفاده شود، نتایج هم مشابه خواهند بود و نمیتوان یک نوع چاپ را به نوع دیگر برتری داد. در فلکسوگرافی یا دستگاههای چاپ به این شیوه معمولا از جوهر بیشتری استفاده میشود و تنوع رنگ در آن نسبت به چاپ افست یا سنتی بیشتر است. به علاوه از نظر نوع جوهر مصرفی هم فلکسو تنوع بیشتری دارد، در حالی که در چاپ افست تنها از جوهرهای روغنی و قابل تصفیه استفاده میشود.
تفاوت در روش نگهداری دستگاه
دیگر تفاوتی که میتوان برای این دو شیوه محبوب چاپ عنوان کرد در روش نگهداری دستگاه است. در چاپ افست نگهداری صحیح دستگاه از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر این کار به درستی انجام نشود، مشکلات متعددی برای دستگاه ایجاد خواهد شد که یکی از آنها اکسیداسیون صفحه یا پلیت چاپ است. مراقبت از دستگاه چاپ افست باید به صورت دورهای انجام شود و صفحات و استوانههای آن در شرایط بسیار مناسب نگهداری شوند. نگهداری از دستگاه چاپ افست هزینه نسبتا زیادی هم دارد و در صورت خرابی دستگاه باید مبالغ سنگینی را برای تعمیر و رسیدگی به آن هزینه کرد. این در حالی است که هزینهها و شرایط نگهداری از دستگاه چاپ فلکسو بسیار ارزانتر و سادهتر است.
تفاوت چاپ فلکسو و افست در هزینهها
دیگر تفاوت چاپ فلکسو و افست در هزینهها است. هزینه نهایی چاپ فلکسو نسبت به چاپ افست به خصوص در تیراژ پایین مناسبتر است اما چاپ افست در تعداد بالا هزینهای منطقیتر دارد. این موضوع به دلیل شیوه کار دستگاهها، نوع جوهر و رنگی است که برای چاپ در هر دستگاه استفاده میشود.
تفاوت در کار با دستگاه
همانطور که تا اینجا مشخص شد، کار با دستگاه فلکسو بسیار راحتتر از دستگاه افست است. اپراتوری که با دستگاه فلکسو کار میکند، زحمت کمتری نسبت به چاپ افست خواهد داشت زیرا بخش زیادی از فرآیند چاپ با دستگاه فلکسو به صورت اتوماتیک انجام میشود. این در حالی است که بسیاری از مراحل چاپ با دستگاه افست نیاز به نظارت و دخالت اپراتور دارد.