چاپ فلکسوگرافی به دلیل مزایای فراوانی که در صنعت چاپ ایجاد کرده بسیار محبوب و مورد استفاده است. این نوع چاپ امکان پرینت روی سطوح مختلف را ارائه میکند و به همین دلیل در صنایع مختلف از جمله بستهبندی مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر این روش به دلیل انعطافپذیری بالا و پیشرفتهایی که در صنعت چاپ ایجاد کرده از جمله روشهای محبوب و تأثیرگذار محسوب میشود. ویژگیهای منحصر به فرد این چاپ باعث شده است تا در ادامه مطالبی در مورد مزایای آن و کاربردهای آن در صنایع مختلف ارائه کنیم.
این روش به دلیل ارائه قابلیت چاپ روی صفحات مختلف نسبت به دیگر چاپها مزایای بیشتری داشته و میتواند امکان چاپ روی بستهبندیهای مواد غذایی تازه را نیز ایجاد کند. در فرایند این نوع چاپ علاوه بر تهیه و پرداخت تصویر، به صفحه چاپ و همچنین تکمیل آن نیاز است. در فلکسوگرافی صفحات از طریق روش فتوشیمیایی یا لیزری ایجاد شده و مورد استفاده قرار میگیرند. مهمترین ویژگی این نوع چاپ نیز استفاده از جوهرهای مخصوص است که با قرارگیری روی سطح زیر لایهها اجازه چاپ روی صفحات غیر متخلخل را نیز به وجود میآورند. در واقع آنها به دلیل داشتن ویسکوزیته پایین تنها پس از رسیدن به غلظت مناسب و سفت شدن به روی سطح میآیند.
مهمترین مزایای فلکسوگرافی چیست؟
از ویژگیهای پرکاربرد این نوع چاپ میتوان به امکان ثبت طرح و تصاویر روی متریال مختلف مانند پلاستیک، تخته، پارچه، سلفون و کاغذ اشاره کرد. به همین دلیل میتواند در صنایع مختلف برای چاپ روی سطوح متفاوت، مورد استفاده قرار گیرد.
در دستگاه چاپ فلکسو میتوان از طیف وسیعی از جوهرها از جمله جوهرهای دارای پایه آب، جوهرهای UV و حلال استفاده کرد. به دلیل خشک شدن سریع جوهر در این نوع چاپ میتوان علاوه بر صرفهجویی در زمان در هزینهها نیز صرفهجویی کرد.
انعطاف پذیری بالا در چاپ فلکسو
این نوع چاپ از انعطافپذیری بسیار زیادی برخوردار است. به طوری که میتوان فرایند چاپ در این روش را با استفاده از تکرار مداوم غلتک انجام داده و محصول مورد نظر را طبق مشخصات درخواستی درآورد.
از دیگر مزیتهای این نوع چاپ، اقتصادی و مقرون به صرفه بودن آن است. هزینه فلکسوگرافی نسبت به روشهای دیگر چاپ بسیار کمتر بوده و سرعت خشک شدن جوهر در آن نیز بالاتر است. به همین دلیل فرایند چاپ از سرعت بالایی برخوردار بوده و تولید محصول نهایی نیز به همین ترتیب سریعتر انجام خواهد شد.
افزایش عمق رنگ در فلکسوگرافی
این نوع چاپ امکان استفاده از سطوح متخلخل یا غیر متخلخل را در فرایند چاپ ایجاد کرده و به همین دلیل میتواند قابلیت عمق رنگ بسیار بالا را ارائه کند. در حالی که در روشهای دیگر تنها میتوان با گذر چند باره روی سطح مورد نظر، ترکیب رنگها را انجام داد، عمق رنگ در فلکسوگرافی تنها با یک بار حرکت افزایش خواهد یافت. این روش نیز مانند دیگر روشهای چاپ معایبی به همراه دارد که یکی از مهمترین آنها دقت پایین در تکثیر آثار هنری نسبت به چاپ افست است.
روش چاپ فلکسو در کجا کاربرد دارد؟
با توجه به مزایایی که در چاپ فلکسو وجود دارد، میتوان از آن در صنایع مختلف استفاده کرد. از مهمترین کاربردهای این روش میتوان به چاپ روی پاکتهای خرید و بستهبندیهای دارای انعطاف اشاره کرد. همچنین چاپ روی لیبل، رول پست، چاپ روی پاکتهای مختلف، چاپ روی کارتون مایعات، کتابهای دارای جلد شومیز، فویل و سلفون، چاپ روی لفاف بستهبندی و چاپ روی فرمهای اداری از دیگر کاربردهای فلکسوگرافی محسوب میشوند.
دستگاه فلکسوگرافی به چند دسته تقسیم میشود؟
پیشرفتهای انجام گرفته در طول سالهای مختلف روی این نوع چاپ باعث تغییر بسیار زیاد این روش چاپ شده و آن را به رقیبی برای دیگر چاپها مانند افست، گراور و دیجیتال تبدیل کرده است. فلاکسوگرافی در حالت کلی به دو روش انجام میگیرد. در ادامه این دو روش به صورت مختصر شرح داده خواهد شد.
فلکسوگرافی به روش سنتی
در این روش که از روشهای قدیمی و دستی فلکسوگرافی محسوب میشود، حذف جوهر اضافی پخش شده روی صفحات چاپ به وسیله تیغههای دستی انجام خواهد شد.
فلکسوگرافی با روش پیشرفته
در این روش با استفاده از نوعی سیلندرهای قالبگیری میتوان تصاویر واضح و با کیفیتی را تولید کرد. کیفیت چاپ در این فرایند بسیار بالاتر بوده و همچنین از نظر اقتصادی نسبت به روش سنتی به صرفهتر است. به همین دلیل در حال حاضر روش پیشرفته بیشتر مورد استفاده قرار گرفته و روش سنتی دیگر کاربردی ندارد.
فلکسوگرافی و استفاده از آن در صنایع مختلف
انعطافپذیری بالا در این روش چاپ باعث شده است تا بتوان از آن در کاربردهای مختلف استفاده کرد. موارد استفاده از فلکسوگرافی بسیار زیاد است و تنها میتوان طبقهبندی کاربردهای این نوع چاپ را به طور مختصر عنوان کرد.
چاپ روی بستهبندی
با استفاده از چاپ فلکسو میتوان با کیفیتی متفاوت لیبل روی بستهبندی محصولات را چاپ کرد. همچنین این نوع چاپ میتواند به شرکتها و برندها در بستهبندی محصولات خود کمک کند.
چاپ انواع لیبل با کمک چاپ فلکسو
این روش در صنعت چاپ برای چاپ هولوگرام و انواع لیبلها از جمله لیبلهای پی وی سی، لیبل اموال و غیره کاربرد دارد. با توجه به طیف وسیع کاربرد این نوع چاپ بسیاری از صنعتگران تنها از این روش استفاده میکنند. از دیگر موارد کاربرد این روش میتوان به استفاده از آن روی محصولات مصرفی مانند دستمال کاغذی، بستهبندی محصولات پزشکی و داروسازی و همچنین چاپ جلد کتاب اشاره کرد.
فرایند چاپ در فلکسوگرافی چگونه است؟
پیش از رواج این نوع چاپ شاهد استفاده از نوع دیگری از چاپ به نام افست بودیم که کیفیت بالایی را در چاپ روی جعبه و بستهبندیها ارائه میکرد. این روش با مشکلاتی همراه بود که در نهایت صنایع چاپ را مجبور کرد تا به فرمهای پلاستیکی در روش فلکسوگرافی روی آورند.
اساس کار در این نوع چاپ توسط کلیشه انجام میشود. کلیشه نوعی پلاستیک حساس به نور است که در مرحله اول این نوع چاپ مورد استفاده قرار میگیرد. پیش از ساخت کلیشه باید نگاتیو طرح تهیه شود. سپس روی کلیشههای تازه ساخته شده عملیات نوردهی انجام میگیرد. در این فرایند از نور فرابنفش استفاده میشود که میتواند بخشهای مربوط به کلیشه را سفت کند. پس از آن روی سیلندر چسبانده میشود.
مزایا و برتری چاپ فلکسو نسبت به روشهای دیگر
در فلکسوگرافی امکان چاپ روی سطوح مختلف ایجاد شده است. از این رو میتوان این ویژگی را یکی از مزایای این روش نسبت به دیگر روشهای چاپ دانست. همچنین میتواند حجم بالایی از چاپ را در زمانی کمتر نسبت به روشهای دیگر انجام دهد. فرایند تولید در چاپ فلکسو کارتن به صورت پیوسته بوده و همین امر نیز باعث افزایش کارایی آن خواهد شد. قابلیت چاپ چند رنگ، این روش چاپ را از دیگر روشها متمایز کرده و به همین دلیل در صنایع مختلف از جمله بستهبندی مواد غذایی بسیار کاربرد دارد. این نوع چاپ از قابلیت پایداری بالایی برخوردار است و باعث حفظ کیفیت چاپ خواهد شد. از نظر اقتصادی نیز کاملاً به صرفه بوده و میتواند نسبت به دیگر روشهای چاپ هزینهها را به شدت کاهش دهد.
حرف آخر
این نوع روش چاپ جدید به دلیل ویژگیها و مزایای مناسب توانسته دیگر روشها را کنار زده و در صنایع مختلف به عنوان روش چاپ مناسب مورد استفاده قرار بگیرد. بیشترین استفاده از این روش چاپ توسط صنایع بستهبندی است که صرفه اقتصادی زیادی نیز به همراه دارد. در فلکسوگرافی امکان استفاده از مرکبهای مختلف وجود دارد. همین ویژگی نیز این روش چاپ را برای بستهبندی مواد غذایی به دلیل به کارگیری مرکبهای خاص محبوب کرده است. فلکسوگرافی میتواند نیازهای مختلف صنایع را با هزینهای کمتر و به شیوهای کارآمد پاسخ دهد.